Her har vi samlet våre tips til deg som skal begi deg ut i arbeidslivet etter endte studier – 6 tips til hvordan du kan lykkes i din jobbsøkerprosess:
1 – Begynn søkeprosessen tidlig
Enkelte selskaper starter rekrutteringen av nyutdannede allerede et år før oppstart. Dette gjelder særlig graduate- og trainee-programmer. Vi anbefaler derfor at du er tidlig ute med å orientere deg i markedet. Det siste semesteret av studiet er gjerne travelt med innlevering av bachelor- eller masteroppgaven. Vi anbefaler likevel at du også bruker dette semesteret på å følge med på og søke jobber innen ditt interesseområde.
2 – Skaff deg relevant erfaring under studiene
I tillegg til din formelle utdannelse, ser mange arbeidsgivere etter ytterligere erfaring eller kompetanse som gjør deg relevant/kvalifisert for en stilling. Prøv gjerne å skaffe deg en relevant deltidsjobb under studiene. Dersom du har mulighet til å ha et internship som en del av studiet, kan dette være en fantastisk mulighet for å få relevant erfaring og en fot innenfor arbeidslivet. Frivillig arbeid, ulike verv eller deltakelse i prosjekter, både ved utdanningsinstitusjonen din og øvrig, kan også bidra til at du skiller deg ut blant søkere.
Dersom du vet akkurat hva du vil jobbe med etter studiet, les gjerne stillingsannonser for denne type roller og se hva slags kompetanse og erfaring som etterspørres. Er det kanskje noen kurs eller sertifiseringer du kan ta mens du fortsatt studerer?
3 – Sørg for å ha en oppdatert og utfyllende CV og LinkedIn-profil
Ved å til enhver tid ha en oppdatert og utfyllende CV, er du klar dersom det plutselig skulle dukke opp en spennende mulighet.
LinkedIn er en svært relevant plattform for deg som søker nye jobbmuligheter. På LinkedIn kan du også registrere deg som interessert i nye muligheter, samt legge inn dine preferanser for type stilling. Mange rekrutteringsselskaper leter aktivt etter profiler på LinkedIn, så det kan lønne seg å holde profilen din oppdatert og godt utfylt. Dersom det finnes andre relevante plattformer for ditt interesseområde eller for din bransje, kan det være lurt å være synlig på disse.
4 – Bruk god tid på å skrive søknader
Å skrive en god søknad kan være tidkrevende, men er absolutt en fordel når du søker jobb. En god søknad bør være tilpasset den konkrete rollen du søker, i det bestemte selskapet.
Finner du ikke drømmerollen din utlyst? Dersom du har en drømmearbeidsgiver, kan du sende en åpen søknad hvor du forteller om din kompetanse og erfaring, og hva du drømmer om å jobbe med hos nettopp dette selskapet.
5 – Bruk ressursene ved din utdanningsinstitusjon
Mange utdanningsinstitusjoner tilbyr ulike ressurser for å hjelpe studenter med å komme ut i arbeidslivet. Eksempler på dette er karriererådgiving, karrieredager og ulike eventer hvor du kan nettverke med aktører fra næringslivet. Enkelte utdanningsinstitusjoner har også egne karriereportaler hvor du kan finne utlyste stillinger. Gjør deg kjent med de ulike tilbudene ved din utdanningsinstitusjon, og benytt deg gjerne av disse.
6 – Bruk nettverket ditt
En del stillinger blir aldri lyst ut eksternt, og blir besatt av personer i nettverket til den som ansetter. Fortell gjerne folk i ditt nettverk at du er på utkikk etter jobb, eller spør om de kjenner til noen som har et behov for nye ressurser. Du kan utvide nettverket ditt ved å for eksempel ta kontakt med rekrutterere eller andre relevante personer hos selskaper du synes er spennende. Hvis du kjenner noen som jobber i et selskap eller en bransje du vil inn i, spør disse om de har noen tips om mulige stillinger.
Og til slutt ønsker vi deg lykke til med å finne drømmejobben!